Ідентифікації масообмінного коефіцієнта у процесах очищення рідких середовищ від багатокомпонентного забруднення (Моделювання, керування та інформаційні технології, 2025)
У роботі запропоновано просторове узагальнення математичної моделі процесу очищення рідини від багатокомпонентних забруднень, де основна увага приділяється домінуванню конвективних складових над дифузійними. Модель враховує зворотний вплив ключових факторів, таких як концентрація забруднень у рідині та осаді, на характеристики середовища, зокрема пористість і коефіцієнт дифузії. Додатково введено спеціальну умову перевизначення для визначення невідомого малого масообмінного коефіцієнта. Розроблено алгоритм розв'язку нелінійної оберненої задачі типу "конвекція-дифузія-масообмін", на основі якого проведено комп'ютерне моделювання.