Оптимальне керування переносом вологи у трапецієвидному пористому середовищі (Моделювання, керування та інформаційні технології, 2025)
У статті запропоновано підхід для знаходження оптимальної потужності занурених у пористе середовище джерел для квазілінійного рівняння Річардса в трапецієвидній області. Застосовується перетворення Кірхгофа з введеним масштабуванням координат і потужностей занурених джерел, що дозволяє сформулювати безрозмірну задачу. Завдання цього дослідження полягає в тому, щоб знайти потужність занурених джерел - таку, щоб розподіл вологи в кінцевий момент часу був близьким до заданих значень або заданої цільової функції.