Дистанційне зондування Землі для оцінки ризиків втрати родючості сухостепових ґрунтів при водній кризі (Моделювання, керування та інформаційні технології, 2023)
Південна частина степової зони України (Сухий степ) знаходиться у складних природно-кліматичних умовах і збереження родючості ґрунтів без регулювання водно-повітряного режиму є неможливим. Причинами деградації ґрунтів є їхня природна засушливість, яка супроводжується нестачею опадів, високою температурою та засоленням кореневмісного горизонту. З метою встановлення ризиків втрати родючості сухостепових ґрунтів досліджено рівень водного стресу з використанням даних дистанційного зондування Землі, що актуально в умовах окупації частини території. Для оцінки обрано показники NDVI та NDMI. Аналіз показує, що на значній території досліджуваної групи полів існують передумови для деградації ґрунтів, що обумовлює необхідність відновлення зрошувальних меліорацій.