(untitled) (Моделювання, керування та інформаційні технології, 2025)
У статті розкрито інноваційні підходи до управління ремедіацією водних ресурсів Херсонської області після підриву греблі Каховської ГЕС з використанням агентно-орієнтованої моделі. Автор акцентує увагу на актуальних та значущих проблемах відновлення водопостачання, підтримки екосистем, а також забезпечення відновлення соціально-економічного розвитку регіону. З метою вирішення цих питань запропоновано інноваційну агентно-орієнтовану модель, яка інтегрує сучасні інформаційні технології, такі як геоінформаційні системи. Модель спрямована на підвищення ефективності прийняття управлінських рішень, оптимізацію використання ресурсів та прискорення процесу ремедіації водних ресурсів Херсонщини. The article reveals innovative approaches to managing the remediation of water resources in the Kherson region after the destruction of the Kakhovka dam, utilizing an agent-based model. The author focuses on the pressing and significant issues of restoring water supply, supporting ecosystems, and ensuring the region’s socio-economic recovery. To address these challenges, an innovative agent-based model is proposed, integrating modern information technologies such as geographic information systems (GIS). The model aims to enhance the efficiency of decision-making, optimize resource use, and accelerate the remediation process of water resources in the Kherson region.