(untitled) (Моделювання, керування та інформаційні технології, 2025)
У роботі для числового моделювання початкових задач із запізненням побудовані та обґрунтовані різницеві схеми, які є узагальненнями класичних різницевих схем. Запропоновано алгоритм автоматизації методу кроків для наближеного розв’язання початкових задач, для реалізації якого використовуються різницеві схеми та метод апроксимації сіткових функцій. Для автоматизації моделювання систем із запізненням розроблено прикладний додаток, який застосований для числового аналізу динамічних моделей із запізненням. Проведені числові експерименти для модельних тестових прикладів.