(untitled) (Моделювання, керування та інформаційні технології, 2025)
Задля оптимізації витрат на електроенергію і зменшення залежності від зовнішніх джерел електроенергії запропоновано встановлення СЕС на верхньому водосховищі Дністровської ГАЕС. Такий підхід дозволить суттєво зекономити енергію мережі та може стати прикладом для інших енергетичних проектів як в Україні, так і закордоном. Реалізація СЕС на верхньому водосховищі Дністровської ГАЕС – дозволить створити інтеграцію генерації СЕС із системами управління і зберігання енергії на ГАЕС, сприятиме зменшенню вуглецевого сліду та відкриє додаткові можливості для інвестицій. To optimize electricity costs and reduce dependence on external energy sources, it has been proposed to install solar power plants (SPP) on the upper reservoir of the Dniester PSPP. This approach will significantly save grid energy and could serve as an example for other energy projects both in Ukraine and abroad. The implementation of SPP on the upper reservoir of the Dniester PSPP will enable the integration of SPP generation with the PSPP’s energy management and storage systems, contribute to reducing the carbon footprint, and open up additional investment opportunities.