(untitled) (Моделювання, керування та інформаційні технології, 2025)
У статті розглянуто один зі спосібів формалізації двокритеріальної задачі комівояжера та метод знаходження компромісного роз’язку за умови антагоністичності критеріїв задачі. Для розв’язання задачі комівояжера з багатьма критеріями розроблено алгоритм, який використовує алгоритмічне визначення компромісу. Описано схему застосування алгоритму на основі запропонованої модифікації методу Пріма. Проведено аналіз отриманих резуль-татів, визначено напрямок подальшого розвитку запропонованої методики The article considers one of the ways of formalizing the two-criterion traveling salesman problem and the method of finding a compromise solution when the criteria of the problem are antagonistic. To solve the traveling salesman problem with many criteria, an algorithm has been developed that uses an algorithmic definition of a compromise. The scheme of applying the algorithm based on the proposed modification of Prim’s method is described. The analysis of the obtained results is carried out, the direction of further development of the proposed method is determined.