(untitled) (Моделювання, керування та інформаційні технології, 2025)
Наведено означення дискретного періодичного білого шуму та визначені білі шуми з конкретними розподілами, проведена класифікацію таких шумів. Як приклад подані визначення рівномірного та пуассонівського періодичних шумів. Сформульовано теореми, згідно яких послідовності ковзного середнього і авторегресії при дії періодичного шуму є періодичними. Отримані результати відривають перспективні напрямки дослідження реальних періодичних шумів та послідовностей ковзного середнього і авторегресії, які використовуються при обґрунтуванні конструктивних моделей дискретних стохастично періодичних сигналів