Степеневе підсилення локальних контрастів зображення - Vorobel, Roman; Berehulyak, Olena; Ivasenko, Iryna; Mandziy, Teodor (Modeling, Control and Information Technologies: Proceedings of International scientific and practical conference, 2023)
Проведено аналіз моделей сприйняття світла людиною, які слугують основою побудови методів покращання якості зображень через підсилення їх локальних контрастів. Показано, що вираз для визначення локального контрасту є базою для побудови алгоритму покращання якості зображення. Виокремлено три види локального контрасту, зокрема абсолютний, відносний і зважений та проілюстровано технологію побудови методу підсилення якості зображення з їх використанням. Описано новий метод покращання якості зображення, який базується на степеневій залежності реакції зорової системи людини на світлове збудження та проведено експериментальне дослідження його ефективності.